21.12.2017

Pentru a putea fi performant în Zootehnie este esențial să ai o genetică de calitate superioară, care în traducere se referă la aspectul și performanțele animalelor pe care le crești și le folosești mai departe la reproducție.
Pentru a putea ușura munca celui care se ocupă de selecția bovinelor din rasa Aberdeen Angus o să punctăm în paragrafele care urmează unele aspecte generale care trebuie urmărite în Bonitarea bovinelor din rasa Angus.
La rasa Aberdeen Angus sunt urmărite trei grupe de caractere și anume: Dezvoltarea Musculară, Dezvoltarea Scheletică și Aptitudinile Funcționale.
În fiecare din aceste grupe caractele care le compun se referă la dezvoltarea corectă și normală a animalului de reproducție pentru a putea performa cât mai bine.
I. Dezvoltarea musculară
La evaluarea musculaturii va fi apreciată ponderea cărnii în cele trei zone delimitate( trenul anterior, zona toracelui și abdominală și trenul posterior). Este foarte important ca în cele 3 zone să fie o buna îmbrăcare în muschi a umărului, spatelui, spinării și a pulpelor. Muschi sunt poziționați corect și au o consistentă tare , făra a avea aspect flasc.
Animalele nu trebuie sa fie foarte grase deoarece o îngrășare exagerată nu este benefică aptitudinilor de reproducție.
Evaluarea musculaturii se va face pentru a putea aprecia capacitatea de producție de carne.
Evaluarea musculaturii se face pentru carne deoarece vănzarea acestei a ne oferă rentabilitate vacii alăptante.
De dorit este o pulpă largă, adâncă cu o fesă foarte  bine dezvoltată. Cu căt materialul genetic este mai selecționat , cu atât mai bine poți observa forma acestor muschi.
Trebuie de asemenea luat în calcul starea fiziologică a animalului.Vacile gestante acumuleaza masa corporala mai repede deoarece nu consumă energia cu producția.
II. Dezvoltarea scheletică
Formatul corporal este impresia de ansamblu extern al unui animal după luarea în considerare tipicul rasei și obiectivele de creștere ale acesteia.
El reprezintă armonia fizicul, începănd de la cap, îmbinânduse cu o proporționalitate
între  lățime, adâncime și lungime,  pentru a forma un cadru armonios și funcțional.
Culoarea robei, pigmentarea membranelor mucoase, lipsa coarnelor evaluate în conformitate cu standardul de rasă.
Aspectul din punct de vedere al stării de sănătate al animalului să fi impecabil
Evaluarea se va face în conformitate cu direcția de utilizare a animalului respectiv.
Nedorite la aceasta categorie de evaluare sunt animalele cu aplomburi incorecte și cu aspect nearmonios.
Deși nu există o revizuire independentă a ugerului la bovine de carne, ugerul trebuie evaluat. Ar trebui să fie atașat ferm și să aiba sfârcuri suficient de lungi.
Ugerul mare care atârnă mai jos de nivelul genunchilor cu sfărcuri groase îngreunează sau împiedica accesul vițelului la supt în primele ore de viață , fapt care poate duce la pierderea vițelului.
III. Aptitudinile funcționale
Se referă la linia de profil a spinării care trebuie să fie dreaptă
La aplomburile membrelor anterioare și posterioare care trebuie să fie paralele între ele și perpendiculare pe sol
La unghiul jaretului care trebuie să aibă 145 grade 
La copite și chișițe